Τα αυγά είναι αγαπημένη τροφή μικρών και μεγάλων που μπορούν να καταναλωθούν με πολλούς τρόπους είτε μόνα τους είτε σε κάποιο φαγητό ή γλυκό. Όχι μόνο γιατί είναι νόστιμα, αλλά περιέχουν μια ποικιλία θρεπτικών συστατικών και αυτό τα καθιστά ένα από τα πιο υγιεινά τρόφιμα.

Η ανατομία του αυγού

Το αυγό έχει 7 διαφορετικά μέρη: το κηρώδες επίστρωμα, το κέλυφος, την κελυφική μεμβράνη, το ασπράδι, τις χάλαζες, τον βλαστικό δίσκο και τέλος τον κρόκο. Κάθε μέρος του αυγού εξυπηρετεί έναν διαφορετικό σκοπό. Aς δούμε τα τρία σημαντικότερα:

Κέλυφος

Το κέλυφος αποτελεί την πρώτη γραμμή άμυνας του αυγού ενάντια στην είσοδο από μικροοργανισμούς: περιέχει ανόργανες ουσίες 94,5%, νερό 1,5%, κολλαγόνο (οργανική ουσία) 4%, καθώς  επίσης λεκιθίνη, χοληστερόλη και ένζυμα. Το χρώμα του κελύφους μπορεί να ποικίλει από άσπρο έως καφέ ανάλογα με το είδος της κότας.

Ασπράδι

Το ασπράδι σχηματίζει στους δύο πόλους του αυγού, τις χάλαζες για να συγκρατεί τον κρόκο στον κέντρο του αυγού. Η σύνθεση του είναι: νερό 85-90%, πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας (αλβουμίνες) 12% καθώς και λίπος 0,25%.

Κρόκος

Ο κρόκος είναι σχεδόν σφαιρικός και περιβάλλεται από στρώμα λευκής  μεμβράνης, το οποίο εκτείνεται μέχρι το κέντρο του και σχηματίζει λευκό πυρήνα. Αποτελεί την κύρια πηγή βιταμινών και μετάλλων του αυγού και αντιπροσωπεύει το 1/3 του βάρους του. Τα συστατικά του κρόκου είναι: νερό 45-51%, πρωτεΐνες 16-17%, λίπος 31-36%

Τα αυγά περιέχουν θρεπτικές ουσίες που παρέχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία. Τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά  βρίσκονται στον κρόκο, οπότε φροντίστε να τρώτε ολόκληρο το αυγό! Τα θρεπτικά συστατικά που περιλαμβάνονται στα αυγά είναι τα εξής:

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ
Σίδηρος(Fe) Μεταφέρει οξυγόνο στα κύτταρα και βοηθά στην πρόληψη της αναιμίας
Βιταμίνη Α Βοηθά στη διατήρηση υγιούς ιστού δέρματος και ματιών. Βοηθά στη νυχτερινή όραση
Βιταμίνη D Ενισχύει τα οστά και τα δόντια. Μπορεί να βοηθήσει στην προστασία έναντι ορισμένων καρκίνων και αυτοάνοσων ασθενειών
Βιταμίνη Ε Ένα αντιοξειδωτικό που παίζει ρόλο στη διατήρηση της καλής υγείας και στην πρόληψη των ασθενειών
Βιταμίνη Β12 Βοηθά στη διατήρηση της υγείας των νεύρων και των κυττάρων του αίματος
Φολικό Βοηθά στην παραγωγή και διατήρηση νέων κυττάρων, βοηθά στην πρόληψη ενός τύπου αναιμίας, βοηθά στην προστασία από σοβαρές γενετικές ανωμαλίες
Πρωτεΐνη Απαραίτητη για την οικοδόμηση και επιδιόρθωση μυών, οργάνων, δέρματος, μαλλιών και άλλων ιστών του σώματος, απαιτείται για την παραγωγή ορμονών, ενζύμων και αντισωμάτων. Η πρωτεΐνη στα αυγά απορροφάται εύκολα από το σώμα
Σελήνιο Συνδυάζεται με τη βιταμίνη Ε και δρα ως αντιοξειδωτικό για να αποτρέψει τη διάσπαση των ιστών του σώματος. Τα Ηπειρώτικα Αυγά Αχυρώνα, διαθέτουν ειδικό κωδικό, με υψηλή περιεκτικότητα σε σελήνιο (Se) και βιταμίνη Ε, που χαρίζουν στο ανοσοποιητικό μας σύστημα και  στον οργανισμό μας την ιδανική δόση ευεξίας που χρειαζόμαστε μέσα στην ημέρα.
Λουτεΐνη & Ζεαξανθίνη Διατηρεί καλή όραση και  μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου οφθαλμικών παθήσεων που σχετίζονται με την ηλικία, όπως ο καταρράκτης και ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας
Χολίνη Παίζει ισχυρό ρόλο στην ανάπτυξη και τη λειτουργία του εγκεφάλου

 

Μερικά χρήσιμα tips για τα αυγά που αξίζει να γνωρίζετε:

  • Επιλέξτε πάντα φρέσκα αυγά, όπως τα Ηπειρώτικα Αυγά Αχυρώνα με καλαμπόκι, που γνωρίζουμε ότι προέρχονται από κότες που τρέφονται αποκλειστικά με καλαμπόκι και μεγαλώνουν στις ορεινές φάρμες των Ιωαννίνων.
  • Διατηρείτε πάντα τα αυγά στο χάρτινο κουτί τους. Το κουτί προστατεύει τα αυγά και τα εμποδίζει να απορροφήσουν έντονες οσμές και γεύσεις άλλων τροφίμων που υπάρχουν στο ψυγείο σας.
  • Τα αυγά δεν πρέπει να αποθηκεύονται στην πόρτα του ψυγείου, αλλά σε ένα εσωτερικό ράφι του ψυγείου, για να διασφαλίζεται ότι διατηρούν σταθερή και δροσερή θερμοκρασία
  • Εάν σε μια συνταγή απαιτούνται αυγά σε θερμοκρασία δωματίου, βυθίστε τα σε ζεστό νερό για λίγα λεπτά
  • Μην τρώτε ποτέ ραγισμένα αυγά ή αυγά που έχουν βγει από το ψυγείο για περισσότερο από δύο ώρες
  • Χρησιμοποιήστε ένα γυάλινο ή μεταλλικό μπολ αντί για ένα πλαστικό όταν κάνετε μαρέγκα. Η λιπαρή μεμβράνη στο πλαστικό μπολ μπορεί να αποτρέψει τον σωστό αφρισμό
  • Ο κρόκος του αυγού και το ασπράδι, χωρίζονται καλύτερα όταν είναι κρύο
  • Για να μαγειρέψετε μία ωραία και αφράτη ομελέτα , προσθέστε στο μείγμα των αυγών, γάλα 1,5% με 1 κ.σ. αλεύρι, ανακατέψτε γρήγορα με ένα πιρούνι για περίπου δύο λεπτά ή έως ότου το μείγμα αποκτήσει ένα μόνο χρώμα και ένα είδος αφρού

 

Αυτό που πρέπει οπωσδήποτε να προσέχετε όταν αγοράζετε αυγά είναι η ποιότητα και η φρεσκάδα τους! Τα Ηπειρώτικα Αυγά αποτελούν την  ασφαλέστερη επιλογή σας διότι τα υγιή πτηνά, οι ζωοτροφές υψηλής ποιότητας και οι αυστηροί, καθημερινοί ποιοτικοί έλεγχοι σας εξασφαλίζουν την ποιότητα και την θρεπτική αξία που θέλετε να δώσετε στον οργανισμό σας, ενώ το γεγονός ότι φτάνουν στα σημεία πώλησης 24 ώρες μετά την παραγωγή τους, εξασφαλίζει και την απαραίτητη φρεσκάδα.Γι’ αυτό κι εγώ αποφάσισα να μοιραστώ μία πεντανόστιμη και υγιεινή συνταγή φρέσκιας αυγόπιτας με φύλλο κανταϊφι που μπορείς να τη βρεις εδώ.

 

Ζευκιλή Ευαγγελία

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

OVO FRESCO A.B.E.E.

1ο Χλμ Μπιζανίου - Αμπελιάς,
45500 Ανατολή, Ιωάννινα
Τ +30 (26510) 94180/92743/93988/91787/ 93988
Ε info@ipirotika-avga.gr

Λοιποί Σύνδεσμοι