Υλικά:
250 γρ. βούτυρο
6 μεγάλα Ηπειρώτικα αυγά
100 γρ. γάλα
1 κ.γ. αλάτι
700 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
2 φακελάκια ξηρή μαγιά
140 γρ. ζάχαρη
2 βανίλιες / 1 κ.γ. υγρή βανίλια / 1 κλωναράκι βανίλιας
100 γρ. σταφίδες
100 γρ. ψιλοκομμένα αποξηραμένα φρούτα ή γλασέ
50 γρ. κονιάκ
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι ή λεμόνι
Λίγο επιπλέον βούτυρο για το μπολ
Εκτέλεση:
Ξεκινώντας με τη μαγιά, τη ρίχνουμε σε ένα μπολ με νερό και την πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη. Μετά την ανακατεύουμε για να διαλυθεί.
Για την ενεργοποίησή της πρέπει να την σκεπάσουμε με μια μεμβράνη για 10 λεπτά περίπου.
Όταν αφρίσει η επιφάνειά της, σημαίνει πως είναι έτοιμη.
Στη συνέχεια βάζουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, τη μαγιά, τη ζάχαρη και τη βανίλια και τα ανακατεύουμε.
Χωρίζουμε το βούτυρο και λιώνουμε τα 150 γρ. Το αφήνουμε για λίγο να κρυώσει μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε.
Το υπόλοιπο βούτυρο το κόβουμε σε κομματάκια και το αφήνουμε να αποκτήσει θερμοκρασία δωματίου.
Ζεσταίνουμε το κονιάκ και προσθέτουμε μέσα τις σταφίδες και τα αποξηραμένα φρούτα. Τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη μέχρι να ποτίσουν από το αλκοόλ.
Βάζουμε όλα τα υγρά υλικά, δηλαδή τα μεγάλα Ηπειρώτικα Αυγά, το λιωμένο βούτυρο, το γάλα και το αλάτι σε ένα μπολ και τα χτυπάμε με σύρμα.
Έπειτα τα προσθέτουμε στο αλεύρι.
Ζυμώνουμε για 7- 8 λεπτά μέχρι το μείγμα να γίνει ελαστικό και πολύ μαλακό, σαν τσίχλα.
Με το μίξερ σε λειτουργία, ρίχνουμε τα κομμάτια από το βούτυρο που κρατήσαμε στην αρχή.
Αφήνουμε το μείγμα να δουλευτεί στο μίξερ μέχρι να απορροφήσει όλο το βούτυρο, για περίπου 1 λεπτό.
Βάζουμε τη μαλακή ζύμη για Panettone σε ένα μεγάλο μπολ, που προηγουμένως έχουμε βουτυρώσει, το σκεπάζουμε και το αφήνουμε σε χλιαρό φούρνο ή σε κάποια ζεστή περιοχή/επιφάνεια για περίπου 1 ώρα. Με αυτόν τον τρόπο η ζύμη θα φουσκώσει και θα διπλασιαστεί σε μέγεθος.
Ξαναβάζουμε τη ζύμη στο μίξερ και προσθέτουμε μέσα τα φρούτα.
Ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά σε μεσαία ταχύτητα.
Βουτάμε τα χέρια σε λιωμένο βούτυρο και αδειάζουμε την ζύμη στον πάγκο να ξεφουσκώσει.
Με γρήγορες κινήσεις αναδιπλώνουμε και «δουλεύουμε» τη ζύμη. Έπειτα, την τοποθετούμε σε μια μεγάλη φόρμα για Panettone.
Η ζύμη πρέπει να καλύπτει στο 1/3 του σκεύους.
Την αφήνουμε ξανά να φουσκώσει για περίπου 90 λεπτά σε σβηστό αλλά ζεστό φούρνο.
Αλείφουμε με ασπράδι αυγού την επιφάνεια της ζύμης.
Προθερμαίνουμε καλά τον φούρνο στους 170οC στον αέρα.
Έπειτα ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά, μέχρι το Panettone να φουσκώσει και να ροδίσει.
Μόλις το βγάλουμε από το φούρνο, αν επιθυμούμε το αλείφουμε με φρέσκο βούτυρο, για να διατηρηθεί η υφή του μαλακή.