Εύκολη συνταγή για αφράτες και γευστικές Πορτογαλικές Αυγοτάρτες

 

Συστατικά

Για τη σφολιάτα:

1½ μπαστούνι ανάλατο βούτυρο, μαλακωμένο

1¾ φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις, συν περισσότερο για το πασπάλισμα

⅔ φλιτζάνι νερό

¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

 

Για τη γέμιση και τη γαρνιτούρα:

6 κρόκοι Ηπειρώτικων Αυγών

1 φλιτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη

1 ξυλάκι κανέλας

⅔ του φλιτζανιού νερό

½ φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Αλεσμένη κανέλα, για γαρνίρισμα

1 φλιτζάνι, συν 6 κουταλιές της σούπας, πλήρες γάλα

 

Ειδικός εξοπλισμός:

Φόρμες για τάρτες αυγών

 

Εκτέλεση

Για τη σφολιάτα:

Σε ένα μπολ, χτυπήστε το βούτυρο μέχρι να αποκτήσει την υφή κρέμας. Ανακατέψτε το αλεύρι, το νερό και το αλάτι. Ανακατέψτε μέχρι το μείγμα να δέσει και να αποκτήσει κολλώδη υφή.

Μεταφέρετε σε καλά αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας και σχηματίστε ένα ορθογώνιο παραλληλόγραμμο. Χρησιμοποιώντας έναν αλευρωμένο πλάστη, ανοίξτε τη ζύμη.

Καλύψτε τη με πλαστική μεμβράνη και αφήστε την να ξεκουραστεί για 15’.

Αφαιρέστε τη μεμβράνη και ανοίξτε τη ζύμη, πασπαλίζοντας με περισσότερο αλεύρι αν χρειάζεται.

Απλώστε το 1/3 του βουτύρου στο κάτω μισό της ζύμης. Χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα, διπλώστε το πάνω μισό της ζύμης πάνω από το βούτυρο. Πιέστε τις άκρες για να σφραγιστούν και χτυπήστε τη ζύμη με τον πλάστη. Ανοίξτε τη ζύμη σε ένα άλλο τετράγωνο.

Απλώστε το μισό από το υπόλοιπο βούτυρο στο κάτω μισό της ζύμης. Χρησιμοποιώντας τη σπάτουλα, διπλώστε το πάνω μισό της ζύμης πάνω από το βούτυρο. Πιέστε τις άκρες για να σφραγιστούν. Χτυπήστε τη ζύμη με τον πλάστη και γυρίστε τη ζύμη έτσι, ώστε η ραφή να είναι προς το μέρος σας.

Απλώστε το υπόλοιπο βούτυρο σε όλη τη ζύμη. Ξεκινώντας από την άκρη που είναι πιο κοντά σε εσάς, ανοίξτε τη ζύμη με τον πλάστη. Έπειτα, τυλίξτε τη σε πλαστική μεμβράνη και βάλτε τη στο ψυγείο μέχρι να σταθεροποιηθεί, τουλάχιστον 2 ώρες, κατά προτίμηση όλη τη νύχτα.

 

Φτιάξτε τη γέμιση:

Προθερμάνετε το φούρνο στους 200°. Σε μια μεσαία κατσαρόλα, ανακατέψτε τη ζάχαρη, το νερό και το ξύλο κανέλας σε δυνατή φωτιά. Αφήστε τα να πάρουν βράση για 1’. Στη συνέχεια αποσύρετε από τη φωτιά και αφήστε τα μέχρι να τα χρησιμοποιήσετε.

Σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια, τοποθετήστε τη ζύμη, κόψτε τις άκρες της για να βεβαιωθείτε ότι είναι ομοιόμορφες και στη συνέχεια, κόψτε την σε ομοιόμορφα κομμάτια.

Αφού ανοίξετε τα κομμάτια ζυμαριού με τον πλάστη, τοποθετήστε κάθε φέτα στην κοιλότητα μιας φόρμας για muffin, με την κομμένη πλευρά της σπείρας προς τα πάνω. Χρησιμοποιήστε τον αντίχειρά σας για να πιέσετε το κέντρο της ζύμης στον πυθμένα και τις πλευρές της κοιλότητας, προεκτεινόμενη περίπου 1,5 εκ. πάνω από το χείλος των φορμών τάρτας ή 2 εκ. πάνω από τις πλευρές της φόρμας για muffin.

Επαναλάβετε με την υπόλοιπη ζύμη. Βάλτε στο ψυγείο για 10’, μέχρι να σταθεροποιηθεί. Εν τω μεταξύ, σε μια μικρή κατσαρόλα, ζεστάνετε 1 φλιτζάνι με 1 κουταλιά της σούπας γάλα σε μέτρια φωτιά, μέχρι να αρχίσουν να δημιουργούνται φυσαλίδες στις άκρες.

Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπήστε το αλεύρι με τις υπόλοιπες 5 κουταλιές της σούπας γάλα. Συνεχίστε το χτύπημα προσθέτοντας το ζεστό γάλα με αργή, σταθερή ροή.

Αφαιρέστε το ξυλάκι κανέλας από το σιρόπι και χτυπήστε το με το μείγμα γάλακτος σε σταθερή ροή. Επιστρέψτε στην κατσαρόλα και βράστε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα, μέχρι να πήξει.

Προσθέστε τους Ηπειρώτικους κρόκους αυγών στο μείγμα και χτυπήστε μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά. Ρίξτε 1½ κουταλιά της σούπας από τη ζεστή γέμιση σε κάθε κέλυφος ζαχαροπλαστικής.

Ψήστε μέχρι τα κελύφη να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά, οι κρέμες να σταθεροποιηθούν και οι κορυφές να μαυρίσουν κατά τόπους. Αφήστε τις φόρμες να κρυώσουν. Στη συνέχεια, αφαιρέστε τες και πασπαλίστε με κανέλα.

OVO FRESCO A.B.E.E.

1ο Χλμ Μπιζανίου - Αμπελιάς,
45500 Ανατολή, Ιωάννινα
Τ +30 (26510) 94180/92743/93988/91787/ 93988
Ε info@ipirotika-avga.gr

Λοιποί Σύνδεσμοι