Τα αφράτα πασχαλινά κουλουράκια της γιαγιάς
Tραγανά, πασχαλινά που θα ξυπνήσουν τις παιδικές μας μνήμες!!
Συστατικά:
Υλικά:
3 Ηπειρώτικα μεγάλα Αυγά
1 Ηπειρώτικο κρόκο Αυγού
Βούτυρο 250 γρ.
Ζάχαρη 270 – 370 γρ.
Χυμό πορτοκάλι 60 ml
Γάλα εβαπορέ 125 ml
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
Ξύσμα από ½ λεμόνι
Μαστίχα σκόνη ½ κ.τ.γ
Αλεύρι γ.ο.χ 900-950 γρ.
Για το άλειμμα 1 κ.τ.σ νερό
Σόδα ½ κ.τ.γ
Βανίλιες 2
Μαχλέπι 1½ κ.τ.γ
Εκτέλεση:
Βάζουμε το βούτυρο το οποίο χρειάζεται να είναι σε θερμοκρασία δωματίου στον κάδο του μίξερ και χτυπάμε με το φτερό για 1 μόνο λεπτό.
Σιγά σιγά την ζάχαρη για τα πασχαλινά κουλουράκια.
Με μια μαρίζ μαζεύουμε τα τοιχώματα και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να αφρατέψει και να ασπρίσει το βούτυρο (περίπου 3 λεπτά).
Παράλληλα σπάμε τα Ηπειρώτικα Αυγά σε ένα μπολ.
Προσθέτουμε ένα ένα τα Ηπειρώτικα Αυγά στο μείγμα με το βούτυρο και συνεχίζουμε το χτύπημα στο μίξερ να αφρατέψουν σε μέτρια προς δυνατή ένταση
Όσο το μίξερ κάνει τη δουλειά του, παράλληλα βάζουμε σε ένα ψηλό ποτήρι τον χυμό πορτοκάλι με την σόδα και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Να περιμένετε να φουσκώσει.
Χαμηλώνουμε την ένταση στο μίξερ και προσθέτουμε τον χυμό πορτοκάλι, το ξύσμα του πορτοκαλιού, το γάλα και το ξύσμα λεμόνι.
Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε τις βανίλιες, το μαχλέπι και την μαστίχα.
Προσθέτουμε την μισή ποσότητα αλευριού στο μίξερ, ανακατεύουμε ελάχιστα και στη συνέχεια προσθέτουμε και το υπόλοιπο μείγμα και σταματάμε το χτύπημα.
Βάζουμε όλο το μείγμα στον πάγκο μας και ζυμώνουμε λίγο με το χέρι να ενσωματωθεί καλά το αλεύρι.
Σκεπάζουμε με μια μεμβράνη εκεί όπως είναι στον πάγκο μας και αφήνουμε για 20 λεπτά.
Δουλεύουμε με τα χέρια μας το ζυμάρι μας.
Χωρίζουμε το μείγμα μας σε μπαλάκια στο μέγεθος της παλάμης μας.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε μπαστουνάκια και κατόπιν φτιάχνουμε πλεξούδες ή πλάθουμε σε όποιο σχήμα θέλουμε.
Σημαντική σημείωση: Να επισημάνουμε πως το μείγμα δε θέλει πολύ χτύπημα γιατί θα βγουν σκληρά τα κουλούρια.