Υλικά:

1 Ηπειρώτικο Αυγό
1 ½ κουταλάκι του γλυκού μαγιά
½ κουταλάκι του γλυκού λευκή ζάχαρη
½ φλιτζάνι χλιαρό νερό
2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Σάλτσα για πίτσα
Γαρνιτούρα της επιλογής σας για την πίτσα

Εκτέλεση:

Για την ζύμη:
Ανακατεύουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη σε χλιαρό νερό, χρησιμοποιώντας ένα πιρούνι. Αφήνουμε το νερό να βράσει περίπου 10 λεπτά.
Ανακατεύουμε το αλεύρι και το αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ. Στη συνέχεια, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το ανακατεύουμε για 2 λεπτά. Ρίχνουμε το μείγμα της μαγιάς και το χτυπημένο  Ηπειρώτικο Αυγό στο μείγμα του αλευριού και ανακατεύουμε να γίνει μια σφιχτή ζύμη. Απλώνουμε  τη ζύμη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει ελαστική και λεία, περίπου 8 λεπτά. Τοποθετούμε τη ζύμη σε ένα αλευρωμένο μπολ και καλύπτουμε  με ένα κομμάτι πλαστική μεμβράνη σκουπισμένη με μια λεπτή μεμβράνη ελαιόλαδο.
Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί περίπου 1 ώρα.

Για pizza:
Απλώνουμε την ζύμη μέχρι να έχουμε το επιθυμητό μέγεθος και πάχος. Περιχύνουμε με σάλτσα και γαρνιτούρες. Στη συνέχεια ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 25-30 λεπτά.

Εναλλακτικά για calzone:
Απλώνουμε την ζύμη μέχρι να έχουμε το επιθυμητό μέγεθος και πάχος Τοποθετούμε την σάλτσα και τις γαρνιτούρες της επιλογής μας στο ένα μισό του ζυμαριού. Διπλώνουμε την υπόλοιπη ζύμη από πάνω και σφραγίζουμε τις άκρες καλά-καλά. Αλείφουμε με γάλα και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά.

OVO FRESCO A.B.E.E.

1ο Χλμ Μπιζανίου - Αμπελιάς,
45500 Ανατολή, Ιωάννινα
Τ +30 (26510) 94180/92743/93988/91787/ 93988
Ε info@ipirotika-avga.gr

Λοιποί Σύνδεσμοι