Τα «Oeufs en meurette» είναι ένα παραδοσιακό πιάτο της Βουργουνδίας, που έχει ως βάση αυγά ποσέ με σάλτσα meurette ή σάλτσα bourguignon.

 

Υλικά

  • 350ml φρουτώδες κόκκινο κρασί
  • 225ml ζωμό κοτόπουλου ή μοσχαριού
  • 1 μικρό κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες
  • 1 μικρό καρότο, σε λεπτές φέτες
  • 1 σέλινο, σε λεπτές φέτες
  • 85 γρ. μανιτάρια, κομμένα στα τέσσερα
  • Λίγα κρεμμύδια τουρσί
  • 1 μικρή σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
  • 25 γρ. βούτυρο
  • 85 γρ. λαρδί
  • Ελαιόλαδο
  • 2 κουταλάκια του γλυκού απλό αλεύρι
  • 1 κομμάτι μαύρης σοκολάτας προαιρετικά
  • 3 κουταλιές της σούπας λευκό ξίδι
  • 4 Ηπειρώτικα Αυγά
  • 4 φέτες ψωμί
  • 2-3 κλωνάρια θυμάρι
  • 1 φύλλο δάφνης
  • κοτσάνια μαϊντανού
  • ½ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι

 

Εκτέλεση

Για τη σάλτσα, βάλτε το κρασί και τον ζωμό σε μια μεγάλη κατσαρόλα και αφήστε τα να πάρουν μια δυνατή βράση.

Προσθέστε το κρεμμύδι, το καρότο, το σέλινο, το σκόρδο, τα μυρωδικά και το πιπέρι.

Βράζετε μέχρι να μειωθεί στο μισό, περίπου για 15-20 λεπτά.

Σουρώνετε το κρασί, πιέζοντας τα λαχανικά, για να αφαιρέσετε όλα τα υγρά και τα αφήνετε στην άκρη.

Αφήνετε το κρασί στην κατσαρόλα και λιώνετε το ένα τέταρτο του βουτύρου.

Προσθέτετε το λαρδί και το τηγανίζετε μέχρι να γίνει τραγανό. Αφαιρείτε και στραγγίζετε σε χαρτί κουζίνας.

Σοτάρετε τα μανιτάρια με άλλο ένα τέταρτο του βουτύρου μέχρι να μαλακώσουν για περίπου 2-3 λεπτά.

Τα αφαιρείτε από τη φωτιά και τα βάζετε μαζί με το μπέικον. Έπειτα στραγγίζετε το λάδι που έχουν βγάλει και τα αφήνετε στην άκρη.

Στο ίδιο τηγάνι, σοτάρετε απαλά τα κρεμμύδια για 10-15 λεπτά μέχρι να γίνουν τραγανά και τρυφερά, κουνώντας συχνά το τηγάνι για να πάρουν ομοιόμορφο χρώμα.

Χρησιμοποιώντας έναν στρογγυλό ή οβάλ κόφτη, κόβετε το ψωμί σε 4 σχήματα μεγαλύτερα από ένα αυγό ποσέ.

Ζεσταίνετε λίγο λάδι σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά.

Τηγανίστε το ψωμί σε δόσεις μέχρι να ροδίσει και από τις δύο πλευρές για περίπου 1-2 λεπτά ανά πλευρά.

Στραγγίστε τις φέτες σε χαρτί κουζίνας και αφήστε τα στην άκρη.

Για να δέσει η σάλτσα, λιώστε το βούτυρο σε ένα πιάτο με ένα πιρούνι και ανακατέψτε το αλεύρι για να σχηματιστεί μια μαλακή πάστα. Οι Γάλλοι μάγειρες το αποκαλούν beurre manié.

Αφήνετε το μείγμα κρασιού να πάρει βράση και ρίχνετε με το σύρμα το ζυμωμένο βούτυρο κομμάτι-κομμάτι, μέχρι η σάλτσα να γίνει αρκετά πηχτή.

Προσθέτετε στο τηγάνι με τη σάλτσα το μπέικον, τα μανιτάρια και τα κρεμμύδια.

Αφήνετε να πάρει βράση, δοκιμάζετε και προσαρμόζετε το αλατοπίπερο.

Αν το επιθυμείτε προσθέτετε και το κομμάτι σοκολάτας.

Έπειτα σε μια μεγάλη ρηχή κατσαρόλα βράζετε το ξύδι με λίγο νερό.

Σπάστε τα αυγά, ένα-ένα, στα σημεία όπου το υγρό κοχλάζει, έτσι ώστε οι φυσαλίδες να περικλύσουν τα αυγά.

Χαμηλώστε τη φωτιά και βράστε τα Ηπειρώτικα Αυγά για 3-4 λεπτά, μέχρι να γίνουν ποσέ. Χρησιμοποιώντας μια τρυπητή κουτάλα, αφαιρέστε τα αυγά και στραγγίστε τα σε χαρτί κουζίνας.

Τοποθετήστε το ζεστό ψωμί σε ένα πιάτο και βάλτε ένα αυγό σε κάθε φέτα.

Τέλος, περιχύστε τα με τη σάλτσα.

OVO FRESCO A.B.E.E.

1ο Χλμ Μπιζανίου - Αμπελιάς,
45500 Ανατολή, Ιωάννινα
Τ +30 (26510) 94180/92743/93988/91787/ 93988
Ε info@ipirotika-avga.gr

Λοιποί Σύνδεσμοι