Υλικά

Για τη ζύμη:

80 γρ. χλιαρό νερό

12 γρ. ξηρή μαγιά

540 γρ. αλεύρι για τσουρέκι και λίγο επιπλέον για το άνοιγμα της ζύμης

100 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη

3 Ηπειρώτικα Αυγά

1/2 κ.γ. αλάτι

150 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

Λίγο ξύσμα πορτοκαλιού

1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

1 κ.γ. ελαιόλαδο

 

Για τη γέμιση:

120 γρ. βούτυρο

210 γρ. κουβερτούρα

100 γρ. άχνη ζάχαρη

40 γρ. κακάο

1 κ.γ. κανέλα

ξύσμα πορτοκαλιού

 

Εκτέλεση

Ξεκινάμε με τη γέμιση.

Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο και την κουβερτούρα, και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε την άχνη ζάχαρη, το κακάο, την κανέλα και το ξύσμα από το πορτοκάλι.

Ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα να πήξει ελαφρά μέχρι αποκτήσει μια μορφή πάστας.

Έπειτα το αφήνουμε στην άκρη.

Συνεχίζουμε με το ζυμάρι.

Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το γάλα, το νερό και τη μαγιά, και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να διαλυθεί τελείως η μαγιά.

Προσθέτουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, τα αβγά και το αλάτι, και χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα για 10 λεπτά.

Προσθέτουμε το βούτυρο, το ξύσμα πορτοκαλιού και το εκχύλισμα βανίλιας, και χτυπάμε για άλλα 5-10 λεπτά, μέχρι να πάρουμε ένα λείο και ελαστικό ζυμάρι.

Λαδώνουμε ένα μεγάλο μπολ.

Μεταφέρουμε τη ζύμη στο λαδωμένο μπολ, καλύπτουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη για 1-2 ώρες, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Αλευρώνουμε την επιφάνεια εργασίας και ακουμπάμε πάνω τη ζύμη.

Κόβουμε τη ζύμη στη μέση, πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι, και ανοίγουμε το ένα κομμάτι με τον πλάστη.

Απλώνουμε τη γέμιση με τη βοήθεια ενός κουταλιού σε όλη την επιφάνεια της ζύμης, αφήνοντας κενές τις άκρες.

Τυλίγουμε τη ζύμη, ώστε να δημιουργήσουμε ένα μεγάλο ρολό.

Κόβουμε στη μέση κατά μήκος το ρολό, με στόχο να δημιουργήσουμε δυο λωρίδες οι οποίες να ενώνονται στη μια άκρη.

Πλέκουμε τις λωρίδες μεταξύ τους φέρνοντας τη μία πάνω στην άλλη.

Καλύπτουμε τις φόρμες που τοποθετήσαμε τις μπάμπκες με διάφανη μεμβράνη και τις αφήνουμε στην άκρη να φουσκώσουν για ακόμα 1 ώρα, μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.

Αφαιρούμε τη διάφανη μεμβράνη από τις φόρμες και ψήνουμε στον φούρνο για 30-35 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα.

Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε τις μπάμπκες να κρυώσουν.

Ξεφορμάρουμε και σερβίρουμε.

Καλή απόλαυση!

OVO FRESCO A.B.E.E.

1ο Χλμ Μπιζανίου - Αμπελιάς,
45500 Ανατολή, Ιωάννινα
Τ +30 (26510) 94180/92743/93988/91787/ 93988
Ε info@ipirotika-avga.gr

Λοιποί Σύνδεσμοι