Η Μπλατσαριά Ιωαννίνων, είναι μια παραδοσιακή πίτα της Ηπείρου με χόρτα και τυρί.
Για τη ζύμη:
- 300γρ. ελαιόλαδο, και λίγο για το ταψί
- 400γρ. στραγγιστό γιαούρτι
- 4αυγά μεσαία Αχυρώνα
- 400γρ. πλήρες γάλα
- 700γρ. καλαμποκάλευρο
- 1κ.γ. αλάτι
Για τη γέμιση:
- 30γρ. ελαιόλαδο
- 1,5 κιλόχόρτα, καθαρισμένα
- 1/4κ.γ. αλάτι
- 500γρ. φέτα
- 1φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
- 1/4ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
- 100γρ. καλαμποκάλευρο
- Πιπέρι
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια βαθιά κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
Κόβουμε με τα χέρια μας τα χόρτα και τα σοτάρουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να μαραθούν και να χάσουν τον όγκο τους.
Αφαιρούμε τα χόρτα από την κατσαρόλα, προσθέτουμε το αλάτι και αφήνουμε σε ένα σουρωτήρι να στραγγίξουν για 15 λεπτά. Στη συνέχεια, τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ.
Σπάμε τη φέτα και τη ρίχνουμε στο μπολ μαζί με το φρέσκο κρεμμυδάκι, τον άνηθο, το καλαμποκάλευρο και το πιπέρι.
Ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς στον αέρα.
Αλείφουμε λίγο από το ελαιόλαδο σε ένα ταψί.
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ με το σύρμα το ελαιόλαδο με το γιαούρτι, τα αυγά και το γάλα.
Προσθέτουμε το καλαμποκάλευρο, το αλάτι, και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να έχουμε δημιουργηθεί ένας ομοιόμορφος και λείος χυλός.
Περιχύνουμε τον μισό χυλό στο ταψί. Καλύπτουμε με τη γέμιση και απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια. Σκεπάζουμε τη γέμιση με τον υπόλοιπο χυλό και ψήνουμε για 40-45 λεπτά μέχρι να ροδίσει και να σφίξει ο χυλός.
Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει για 30 λεπτά.
Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.