Συστατικά:
Υλικά:
Για το παντεσπάνι:
6 μεγάλα Ηπειρώτικα Αυγά χωρισμένα
160 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα ψιλοκομμένη
160 γρ. βούτυρο
200 γρ. ζάχαρη
160 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
160 γρ. μαρμελάδα βερίκοκο
1 πρέζα/ες αλάτι
Για το σιρόπι:
60 γρ. ζάχαρη
60 γρ. νερό
1 κ.σ. ρούμι
Για την επικάλυψη:
150 γρ. σοκολάτα ψιλοκομμένη
150 γρ. κρέμα γάλακτος
50 γρ. μαργαρίνη
1 κ.σ. ρούμι
Εκτέλεση:
Για το σιρόπι
Για την τούρτα ζάχερ, ετοιμάζουμε πρώτα το σιρόπι. Βράζουμε τη ζάχαρη και το νερό για 1΄ ακριβώς. Προσθέτουμε το ρούμι και το αφήνουμε να κρυώσει.
Για το παντεσπάνι
Βουτυρώνουμε δύο ταψάκια 22 εκ. με στρωμένη λαδόκολλα. Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί σε χαμηλή φωτιά. Του δίνουμε λίγο χρόνο να κρυώσει. Χτυπάμε στο μίξερ τη μισή ζάχαρη και το βούτυρο, να αφρατέψει. Χωρίζουμε τους Ηπειρώτικους κρόκους Αυγών από τα ασπράδια. Έναν έναν ρίχνουμε τους Ηπειρώτικους κρόκους Αυγών στη λιωμένη σοκολάτα και ανακατεύουμε. Σε δεύτερο χρόνο ρίχνουμε όλο μαζί το μείγμα στο βούτυρο. Κοσκινίζουμε το αλεύρι στον κάδο του μίξερ και με κουτάλι το ενσωματώνουμε στο μείγμα. Χτυπάμε τα ασπράδια με το αλάτι, να σχηματίσουν απαλές κορυφές. Βροχηδόν ρίχνουμε την υπόλοιπη ζάχαρη και χτυπάμε έως ότου γυαλίσει η μαρέγκα 2΄-3΄. Ενσωματώνουμε στο μείγμα 2 κουταλιές μαρέγκα, στην αρχή διπλώνοντας απαλά με κουτάλι και προσθέτουμε και την υπόλοιπη. Διπλώνουμε το μείγμα. Το ισομοιράζουμε στα ταψιά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170οC στον αέρα για 20΄-25΄. Αφήνουμε να σταθεί 15΄. Τρυπάμε με σουβλί τα παντεσπάνια και τα ποτίζουμε με το σιρόπι. Λιώνουμε τη μαρμελάδα βερίκοκο σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε 1 κ.σ. ρούμι. Ξεφορμάρουμε τα παντεσπάνια. Βάζουμε το ένα παντεσπάνι σε σχάρα. Αλείφουμε το παντεσπάνι γύρω γύρω με μαρμελάδα και βάζουμε παχιά στρώση στην κορυφή. Ακουμπάμε επάνω του το άλλο παντεσπάνι. Αλείφουμε καλά πάνω και γύρω γύρω με μαρμελάδα.
Για την επικάλυψη
Τοποθετούμε τη σοκολάτα κομματιασμένη σε μπολ. Βάζουμε στην κατσαρόλα την κρέμα και μόλις βράσει την ρίχνουμε στη σοκολάτα. Αφήνουμε 1΄, ανακατεύουμε καλά, προσθέτουμε το βούτυρο και το ρούμι και ανακατεύουμε ξανά. Περιχύνουμε από το κέντρο τη μισή επικάλυψη, αφήνουμε λίγο να στερεοποιηθεί το μείγμα και ρίχνουμε την υπόλοιπη επικάλυψη. Στρώνουμε με παλέτα ή μαχαίρι την επικάλυψη γύρω γύρω. Αφήνουμε να στερεοποιηθεί. Το αφήνουμε να παγώσει στο ψυγείο. Είναι έτοιμη να τη σερβίρουμε με χτυπημένη κρέμα.