Υλικά

Για τη βασιλόπιτα:

  • 250 γρ. λευκά αμύγδαλα, αλεσμένα σε σκόνη ή έτοιμη αμυγδαλόσκονη
  • 250 γρ. αγελαδινό βούτυρο σε κομμάτια + λίγο extra για τη φόρμα
  • 220 γρ. άχνη ζάχαρη
  • 200 γρ. ginger αποξηραμένο με ζάχαρη, σε μικρούς κύβους
  • 300 γρ. Ηπειρώτικα Αυγά μεσαία Αχυρώνα ~ 6 αυγά
  • 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο extra για τη φόρμα
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 40 γρ. λικέρ λεμόνι
  • 100 γρ. από χυμό μανταρινιού, φρεσκοτυμμένο
  • ξύσμα από 1 μανταρίνι
  • ξύσμα από 1 λεμόνι

 

Για το γλάσο:

  • 65 γρ. αγελαδινό βούτυρο
  • 100 γρ. άχνη ζάχαρη
  • 110 γρ. τυρί κρέμα
  • 1 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμόνι
  • 1 κουτ. γλυκού ξύσμα πορτοκάλι

 

Εκτέλεση

Βασιλόπιτα:

Βάζουμε στον κάδο του μίξερ, τη σκόνη αμυγδάλου, το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, την άχνη ζάχαρη και τα ξύσματα. Χτυπάμε με το φτερό σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να ασπρίσει και να αφρατέψει καλά το μείγμα ~ περίπου για 10 λεπτά.

Προσθέτουμε το ginger, το λικέρ λεμόνι και τον χυμό από το μανταρίνι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να ενσωματωθούν και να γίνουν μια ομοιόμορφη πάστα.

Ρίχνουμε ένα – ένα τα Ηπειρώτικα Αυγά και τα χτυπάμε καλά μέχρι να ενσωματωθούν.

Αφού ολοκληρωθεί η προσθήκη των Ηπειρώτικων Αυγών σταματάμε το χτύπημα.

Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και τα ενσωματώνουμε στο μείγμα σε δύο – τρεις δόσεις, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα σιλικόνης.

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα, με ενδεικτική διάμετρο 26 εκ., και αδειάζουμε όλο το μείγμα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, στον αέρα, για περίπου 60 λεπτά.

Όταν το ψήσιμο ολοκληρωθεί, αφήνουμε τη βασιλόπιτα να κρυώσει και έπειτα την ξεφορμάρουμε.

 

Γλάσο:

Βάζουμε στο μίξερ το βούτυρο, το οποίο πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου, μαζί με την άχνη ζάχαρη και τα χτυπάμε με το φτερό. Αυτή η διαδικασία απαιτεί αρκετή ώρα μέχρι να δημιουργηθεί μια λευκή και αφράτη κρέμα.

Προσθέτουμε το τυρί κρέμα και τα ξύσματα από το λεμόνι και το πορτοκάλι.

Χτυπάμε λίγο ακόμα και αφήνουμε το γλάσο στο ψυγείο μέχρι να σφίξει.

Έπειτα, απλώνουμε την κρέμα πάνω στη βασιλόπιτα και είμαστε έτοιμοι!

OVO FRESCO A.B.E.E.

1ο Χλμ Μπιζανίου - Αμπελιάς,
45500 Ανατολή, Ιωάννινα
Τ +30 (26510) 94180/92743/93988/91787/ 93988
Ε info@ipirotika-avga.gr

Λοιποί Σύνδεσμοι