Υλικά
Για το κέικ:
- 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1 κουτ. γλυκού μαχλέπι
- 250 γρ. αγελαδινό βούτυρο
- 300 γρ. ζάχαρη άχνη
- 5 Ηπειρώτικα Αυγά Μεσαία Αχυρώνα
- 3 κουτ. σούπας κονιάκ
- 150 γρ. φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκαλιού
- 150 γρ. χοντροκομμένα καρύδια
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο
Για τη γέμιση:
- 200 γρ. κουβερτούρα, τριμμένη σε χοντρά κομμάτια
- 100 γρ. ψιλοκομμένα καρύδια
- 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
- 1 κουτ. γλυκού κανέλα
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C.
Ξεκινάμε με τη γέμιση, αναμειγνύοντας σε ένα μπολ όλα τα υλικά της. Μετά τα αφήνουμε για λίγο στην άκρη μέχρι να φτιάξουμε τη ζύμη.
Συνεχίζουμε με την παρασκευή της ζύμης, ρίχνοντας όλα τα στερεά υλικά, δηλαδή το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το μαχλέπι σε ένα μπολ. Τα ανακατεύουμε μέχρι να αναμειχθούν.
Αφού το βούτυρο αποκτήσει θερμοκρασία δωματίου, το χτυπάμε στο μίξερ μαζί με την άχνη, μέχρι να αφρατέψει. Έπειτα, προσθέτουμε ένα-ένα τα Ηπειρώτικα Αυγά και το κονιάκ. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και ρίχνουμε εναλλάξ το λίγο από τον χυμό πορτοκαλιού και λίγο από το μείγμα του αλευριού.
Σταματάμε το χτύπημα και προσθέτουμε τα καρύδια με το ξύσμα, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα. Απλώνουμε το μισό μείγμα ζύμης, για να καλυφθεί όλη η επιφάνεια του ταψιού και απλώνουμε από πάνω τη γέμιση. Τέλος, καλύπτουμε με την υπόλοιπη ζύμη.
Ψήνουμε την βασιλόπιτα για 50-55 λεπτά. Πριν την βγάλουμε από τον φούρνο κάνουμε έναν έλεγχο τρυπώντας το κέικ με μαχαίρι, για να δούμε αν έχει ψηθεί σωστά μέχρι μέσα. Αν παρατηρήσουμε υπολείμματα ζύμης σημαίνει ότι η βασιλόπιτα δεν έχει ψηθεί ακόμη.
Αφού αφαιρέσουμε τη βασιλόπιτα από τον φούρνο την αφήνουμε κρυώσει πολύ καλά.
Αν επιθυμούμε την διακοσμούμε.