Υλικά για Ολαντέζ:

¾ φλιτζάνι ανάλατο βούτυρο
3 μεγάλοι κρόκοι Ηπειρώτικα Αυγά
1 ½ κουταλάκι του γλυκού φρέσκο χυμό λεμονιού, (συν περισσότερο για γεύση)
¼ κουταλάκι του γλυκού καγιέν ή καυτερή πάπρικα, (συν περισσότερο για γεύση)
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι (κατά προτίμηση)

Υλικά για τα αυγά ποσέ:

1 κουταλιά της σούπας λευκό αποσταγμένο ξύδι
Αλάτι (κατά προτίμηση)
8 Ηπειρώτικα Αυγά

Υλικά για το στήσιμο:

4 φέτες ψωμί τοστ
8 φέτες αλλαντικό (μπέικον, γαλοπούλα, ζαμπόν)
2 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο
¼ φλιτζάνι σχοινόπρασσο ψιλοκομμένο
2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο άνηθο, εστραγκόν ή μαϊντανό
Θαλασσινό αλάτι (κατά προτίμηση)
Μαύρο πιπέρι χοντροκομμένο (κατά προτίμηση)

Εκτέλεση:

Βήμα 1:
Για την Ολαντέζ: Λιώνουμε το βούτυρο σε μία μικρή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά μέχρι να αφρίσει, για 3-4 λεπτά.

Βήμα 2:
Τοποθετούμε τους κρόκους από τα Ηπειρώτικα Αυγά και τα 2 κουταλάκια του νερού σε ένα μπλέντερ. Ξεκινάμε το ανακάτεμα και δουλεύοντας πολύ αργά, προσθέτοντας το καυτό, λιωμένο βούτυρο μέχρι να ενσωματωθεί (Αν αρχίσει να γίνεται πολύ πηχτό, για να ανακατευτεί, προσθέτουμε ½κουταλάκι του γλυκού νερό). Στη συνέχεια, προσθέτουμε χυμό λεμονιού και καγιέν. Μεταφέρουμε την ολαντέζ σε ένα μικρό μπολ και τοποθετούμε την πλαστική μεμβράνη απευθείας πάνω στην επιφάνεια για να σχηματιστεί κρούστα. Το αφήνουμε στην άκρη – θα διατηρηθεί στη θερμοκρασία δωματίου –

Βήμα 3:
Γεμίζουμε μια μεσαία κατσαρόλα με ένα μεγάλο ποτήρι νερό. Προσθέτουμε το ξύδι, αλάτι και αφήνουμε να σιγοβράσει. Χρησιμοποιούμε τη λαβή μιας κουτάλας ή μιας σπάτουλας και ανακατεύουμε το νερό με δεξιόστροφη κίνηση. Στη συνέχεια , σπάμε απαλά ένα αυγό στο κέντρο της κατσαρόλας, αφήνοντας το νερό να στροβιλιστεί γύρω του και αφήνοντας το ασπράδι να τυλίξει τον κρόκο. Έπειτα επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για 4
φορές με τα υπόλοιπα αυγά. Μετά από 4 λεπτά, ελέγχουμε τα αυγά. Πιο συγκεκριμένα, χρησιμοποιούμε μία τρυπητή κουτάλα για να βγάλουμε ένα αυγό και να δούμε αν το ασπράδι είναι σφιχτό. Σε περίπτωση που δεν είναι αρκετά σφιχτό, το τοποθετούμε πάλι στην κατσαρόλα για περίπου 1 λεπτό.
Αφήνουμε τα αυγά μέχρι να δέσουν τα ασπράδια, αλλά οι κρόκοι να είναι εντελώς ρευστοί, (4 με 5 λεπτά). Μόλις τα αυγά γίνουν ποσέ, τα αφαιρούμε από το νερό και τα αφήνουμε να στραγγίξουν σε πιατέλα στρωμένη με χαρτί κουζίνας ή μια καθαρή πετσέτα κουζίνας. Αφήνουμε τα αυγά στην άκρη.

Βήμα 4:
Χρησιμοποιώντας μια τοστιέρα, φρυγανίζουμε τις φέτες ψωμιού μέχρι να γίνουν τραγανές. Στη συνέχεια στα αυγά θα περιχυθεί η hollandaise και έτσι τα αυγά ποσέ θα είναι γερά. Έπειτα, σε ένα μεσαίο τηγάνι ροδίζουμε τα αλλαντικά μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά στις άκρες. Τα ψήνουμε για περίπου 6 λεπτά.

Βήμα 5:
Τοποθετούμε 8 ολόκληρες φέτες σε ένα πιάτο και τις βουτυρώνουμε. Στο καθένα βάζουμε μία φέτα αλλαντικό και στη συνέχεια ένα αυγό ποσέ. Στη συνέχεια, περιχύνουμε με ένα κουτάλι την ολαντέζ και πασπαλίζουμε με σχοινόπρασο, άνηθο, θαλασσινό αλάτι και μαύρο πιπέρι.

Πηγή : https://cooking.nytimes.com/recipes/1018626-eggs-benedict

OVO FRESCO A.B.E.E.

1ο Χλμ Μπιζανίου - Αμπελιάς,
45500 Ανατολή, Ιωάννινα
Τ +30 (26510) 94180/92743/93988/91787/ 93988
Ε info@ipirotika-avga.gr

Λοιποί Σύνδεσμοι